پالس اکسیمتر
امروزه استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر به دلیل شیوع کرونا بسیار افزایش یافته است. از این دستگاه کوچک و سبک الکترونیکی برای اندازهگیری میزان اشباع اکسیژن در خون استفاده میشود. که آن را در این شرایط بسیار کاربردی میکند. در مواقع عادی، سطح اشباع اکسیژن خون (SpO2) بین 95 تا 97 درصد است. در صورتی که این عدد به زیر 92 درصد برسد میبایست به پزشک مراجعه کرد تا علت آن مشخص شود.
پایین آمدن این درصد میتواند منجر به بروز مشکلات بسیاری مانند احساس درد در قفسهی سینه، تنگی نفس و تپش قلب شود، از این رو میبایست آن را جدی گرفت. ضربان قلب نیز تعداد دفعاتی است که قلب در هر دقیقه منقبض میشود. معمولا در افراد بالغ، میزان ضربان قلب در حالت عادی بین 60 تا 100 ضربه در هر دقیقه است. به طور کل هر چه این مقدار در محدودهی عادی پایینتر باشد، نشان از عملکرد بهتر قلب دارد.
پالس اکسیمتر چیست؟
استفاده از پالساکسیمتر به سرعت به شما اطلاعات دقیقی از ضربان قلب و سطح اکسیژن خونتان داده. و کمک میکند در مواقع اضطراری به سرعت برای کمک گرفتن از کادر درمان اقدام کنید. با این حال در برخی موارد، در صورتی که این عدد به زیر 60 ضربه در دقیقه برسد. ممکن است نشاندهندهی برادی کاردی (کند شدن ضربان قلب) باشد. در نظر داشته باشید. بالا و پایین بودن این اعداد همیشه نشاندهندهی وجود یک مشکل جدی نیست و ممکن است پس از چند ساعت رفع شود.
به طور کل، کاربرد پالس اکسیمتر در خانه، مراکز درمانی و اکثر بخشهای بیمارستان مانند اتاق عمل، بخش مراقبتهای ویژه. اورژانس و اتاق ریکاوری به منظور بالا بردن کیفیت خدمات درمانی از طریق بررسی نحوه ی اکسیژن رسانی از قلب به دیگر اعضای بدن است.
نحوه ی عملکرد دستگاه پالس اکسیمتر
برای استفاده از پالس اکسیمتر معمولا آن را به انگشت یا روی لالهی گوش فرد مورد نظر متصل میکنند تا ضربان قلب و میزان اشباع اکسیژن خون وی را اندازهگیری کنند. در غیر این صورت، یک میله را روی پیشانی وی میچسبانند. سپس برای اندازهگیری میزان اکسیژن، دو طول موج از اشعههای نور از خون او عبور کرده و تغییرات جذب نور در آن بررسی میشود. با اتمام این مرحله تنها در عرض چند ثانیه، درصد اشباع اکسیژن در خون و مقدار ضربان قلب فرد روی صفحهی دستگاه به نمایش در میآید.
این فرآیند غیرتهاجمی و بدون درد به همین سادگی انجام شده و درصد خطای پایینی دارد. میبایست در نظر داشت عواملی همچون دما، تکان خوردن بدن، کاشت ناخن، ناخنهای مصنوعی و حتی لاک ناخن نیز میتواند درصد خطا را افزایش دهد.
کاربرد پالس اکسیمتر
از این دستگاه علاوه بر نظارت بر سطح اکسیژن، برای بررسی تاثیر انواع بیماری بر سلامت بیمار استفاده میشود. برخی از بیماریهایی که ممکن است منجر به کاهش اکسیژن در خون شوند شامل آسم، کووید-19 (کرونا)، انواع بیماریهای ریوی، کمخونی، بیماریهای قلبی و انواع بیماریهای تنفسی هستند. علاوه بر این، در موارد زیر نیز از دستگاه پالساکسیمتر استفاده میشود:
- تشخیص هیپوکسی خاموش (Silent Hypoxia)
- کمک برای تشخیص ویروس کووید-19
- اندازهگیری سطح اشباع اکسیژن در خون در شرایط مختلف
- ارزیابی اثرات انواع دارو و روشهای درمانی
- اطمینان یافتن از روند مثبت اکسیژن درمانی، به خصوص در اوایل شروع دوره ی درمان
- بررسی توانایی افراد در تحمل افزایش فعالیت های فیزیکی
- ارزیابی سلامت بیمار در شرایط گوناگون مانند انجام فعالیتهای فیزیکی و هنگام خواب